2015-10-10

Procenten spelar roll

Efter Reinfeldts närmast desperata öppna ditt hjärta tal, beräknades det antal syriska flyktingar som skulle komma hit till hundratusen, vilket jag översatte till minst tvåhundratusen. Men det som då nämndes var etthundratusen. Reinfeldt räknade hursomhelst med stora uppoffringar, inget reformutrymme alls de närmaste åren. Cyniker döpte om talet till 'Öppna-lädret-talet'. Nu ser det ut som det kommer inte en procent av sveriges befolkning utan två eller mer, det är så många att ingen inte ens rikspolitikerna försöker lura sig själva med att flyktingströmmen är lönsam för Sverige. För er som inte vet det, Sverige är känt i Syrien som ett paradis 'där bara de som vill arbeta arbetar, resten försörjs av staten'. Den villfarelsen kommer nog inte minska kostnaden för flyktingmottagandet. Öppna lädret har blivit mycket påtagligt. Tvåhundratusen människor extra som ska försörjas kommer att gräva stora hål i statens och kommunernas kassor.
Politikerna försöker numera lura sig själva med s.k. snabbspår till arbete. Det finns nog en och annan raketforskare och hjärnkirurg ibland flyktingarna, men den alldeles övervägande delen av dem har utbildning, kunskaper och arbetslivserfarenheter som är inadekvata på den svenska arbetsmarknaden. Det finns inget snabbspår för dem, dessutom står redan en massa flyktingar på kö före de nyanlända till arbetsmarknaden. Ett jobb som troligen är ett snabbspårsjobb är taxichaufför i Stockholm, av egen erfarenhet vet jag att det finns många taxichaufförer som varken förstår eller pratar svenska annat än ett litet basförråd av svenska ord, de hittar inte så bra heller och har problem med trafikregler. Hur som helst de som upplevt trafiken i Syrien är nog inte så positiva till nya syriska taxichaufförer här.
Öppna plånboken kommer vi att få göra, mitt förslag är att alla förvärvsarbetande får ett solidaritetskattepåslag på 250 kronor i månaden, och att alla bidrag skärs ner med motsvarande. 'Alla redan boende i Sverige får möjlighet att vara med och visa sin solidaritet', heter det nog på magdalenianska. Om inte 250 kronor räcker, höjer man solidaritsgraden, ökad pålaga och minskat bidrag, alla ska vara med och visa solidaritet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar