2015-05-30

Fotboll och rackarspel

I morse läste jag att Lena Anderson upphör att skriva i DN. Vi läsare är förhoppningsvis att gratulera. Nu friställs utrymme som kan användas bättre. Jag skrev en ganska elak post om en artikel fru Anderson publicerat i DN. Det kanske är elakt att skriva illa om någons författarskap efter att bara läst en ynka artikel. Men hon exponerar sig frivillligt och får dessutom betalt, då får hon nog finna sig i att jag och andra rackar ner på det hon skriver. Artikeln jag råkade läsa var dessutom häpnadsväckande dålig. Bl.a. gjorde hon en inte helt orimlig jämförelse mellan bostadsrättsföreningar och nationer och menade om jämförelsen var sann så var hennes artikel fel, snacka om brasklapp.

Nåväl nog om Lena Andersson, hoppas nu att DNs redaktörer använder det friställda utrymmet klokt. Det finns mer utrymme som skulle kunna friställas, allt det som skrivs om FIFA till exempel. Nu braskar det med stora rubriker av halvtaskiga sport- och TV-jornalister om korruptionen inom FIFA. Men bara lite lagom, att kräva att svensk fotboll avbryter alla kontakter med FIFA gör man inte. Tanken på exportöl framför goa VMmatcher där Sverige deltar är allt för lockande, och alla pengar man tjänar själv på att skriva om VM och andra FIFA tillställningar med svenskt deltagande.

Svensk inblandning i korruptionshärvor är annars ett kärt ämne för dåliga och lata journalister. Vid sådana 'avslöjanden' brukar man kräva alla kort på bordet, stopp för affären och att alla förbindelser bryts. Nu vet ju alla att på en del marknader och i en del länder går det inte att göra affärer utan mutor. Hur svårt är det att förstå att om man gör stora affärer med staten Azerbadjan, så måste man betala mutor. Man behöver inte vara översmart raketforskare för att avslöja 'avancerade' muttransaktioner som del av affären med Azerbadjan, även en lat journalist klarar av det. Större vapenaffärer går inte heller att göra utan mutor. (En journalistisk bragd skulle vara att klart fastslå att en stridsflygvapenaffär är genomförd helt utan mutor.) Vad som kanske är mindre känt är det rävspel som sker mellan konkurrenter vid vapenaffärer, där nationers underättelsetjänster hjälper till. Varför gräver inte någon undersökande journalist i källorna till korruptionsartiklarna om exempelvis Gripen affärer? Vill du skriva skit om SAAB kan du få hjälp på många sätt ifrån många som inte vill nämnas vid namn, du får hela äran själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar